"Και μείζον΄όστις αντί της αυτού πάτρας Φίλον νομίζει,τούτον ουδαμού λέγω." ΣΟΦΟΚΛΗΣ

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

ΚΑΡΑΤΑΣΟΣ-ΜΕΓΑΡΑ-ΕΥΒΟΙΑ-ΑΤΑΛΑΝΤΗ -ΤΡΙΚΚΕΡΙ.




Ύστερα από τον τραγικό θάνατο του Οδυσσέα Ανδρούτσου, αρχιστράτηγος της Α. Ελλάδος διωρίσθηκε ο Γκούρας. Προσκαλεί τον Καρατάσιο και τα Ολυμπιακά στρατεύματα να κατέλθουν στα Μέγαρα, για να πολεμήσουν εναντίον του Κιουταχή που τα κατέλαβε. Ο Καρατάσιος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και μεταστάθμευσε στα Μέγαρα, όπου δημιουργήθηκε νέο ελληνικό στρατόπεδο υπό τον Καραϊσκάκη. Νέα διαταγή όμως της κυβέρνησης διατάσσει τον Καρατάσιο να διαπεραιωθεί στην Εύβοια και να επιτεθεί εναντίον των εκεί ευρισκομένων Τούρκων. Ο Καρατάσιος με τα Μακεδονικά στρατεύματα έρχεται στην Εύβοια και λεηλατεί το νησί. Εξαναγκάζει με αυτόν τον τρόπο τους Τούρκους που εκστράτευαν με τον Κιουταχή να γυρίσουν πίσω. Ο Μακεδόνας στρατηγός περιφερόμενος στην Εύβοια και λεηλατώντας την είχε κατορθώσει να αιχμαλωτίσει δυο τουρκικά πλοία γεμάτα πολεμοφόδια, τρόφιμα και 80 ναύτες. Όλα τα έστειλε στην κυβέρνηση. Το στρατηγικό σχέδιο Καρατάσιου ήταν διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων σε Εύβοια και Εύριπο σε συνδυασμό με διάθεση πρόσθετης σοβαρής στρατιωτικής κατά ξηρά δύναμης και ναυτικής στήριξης που πιεστικά ζητούσε ο Καρατάσιος από τους Υδραίους για να αποβιβασθεί στην Αταλάντη και να προσβάλει τα νώτα και τους σταθμούς ανεφοδιασμού του εχθρού. Αυτός ήταν ο κύριος επιχειρησιακός στόχος του. Αν διαθέτονταν οι ζητούμενες δυνάμεις, η έκβαση της εκστρατείας του Κιουταχή και η τύχη του ίσως ήταν άλλη.
Η Κυβέρνηση κατά το Σεπτέμβρη αποστέλνει τον Κωλέττη σε Εύβοια, Ταλαντονήσι, Σκιάθο να συνεννοηθεί μ’ αυτόν για την ενέργεια απόβασης στην Αταλάντη και προέλαση των δυνάμεων προς τη Θήβα. Ο αντιπερισπασμός οργανώθηκε για διευκόλυνση και ευόδωση της εκστρατείας του Καραϊσκάκη. Τα Ολυμπιακά στρατεύματα άρχισαν να αποβιβάζονται στην Αταλάντη την 3η Νοέμβρη. Την 8η Γάτσος επικεφαλής 500 Μακεδόνων επιτέθηκε κατά της Αταλάντης και κατέλαβε το σταθμό ανεφοδιασμού (αλλά οι καιροί ου μενετοί). Παίρνοντας την είδηση ότι ο Μουστάμπεης πλησιάζει προς Θήβα, καταλαμβάνει ένα σημείο του δρόμου. Κατά τη συμπλοκή ο αγώνας είναι άνισος. Το ιππικό του Μουστάμπεη δίνει τη διαφορά. Το σώμα του Γάτσου υφίσταται μεγάλη φθορά. Δεν υποχωρεί όμως. Με 80 άνδρες κυριεύει μια ερειπωμένη εκκλησία. Επί 8ωρο αμύνεται απεγνωσμένα. Η άφιξη της εμπροσθοφυλακής των στρατευμάτων Καρατάσιου με επικεφαλής το γιο του, Τζιάμη Καρατάσιο, τρέπει σε φυγή τους Τούρκους, σώζει το Γάτσο και τους άνδρες του.
Το Τρίκκερι είχε πέσει στα χέρια των Τούρκων. Οι Μακεδόνες αρχηγοί αποφάσισαν να επιτεθούν κατά του Τρίκκερι, να οχυρωθούν μέσα σ’ αυτό και επεκτείνοντας τις πολεμικές ενέργειες στη Θεσσαλία να δημιουργήσουν αντιπερισπασμό στον εχθρό. Αυτήν τη χρονική περίοδο πασάς στη Λάρισα διορίζεται ο Αλβανός Ομέρ Βρυώνης. Πριν μεταβεί όμως στη νέα του θέση έστειλε τον υπαρχηγό του στη Λάρισα με ισχυρή δύναμη Αλβανών. Αυτήν διηύθυναν επίλεκτοι αξιωματικοί. Μεταξύ αυτών και ο Νούρκα Σέρβανης. Τη νύκτα της 5ης/11/1827 ελληνικά στρατεύματα υπό τους Καρατάσιον, Γάτσον, Μπίνον, Λιακόπουλον, Βελέντζαν, Αποστολάραν με τη συμμετοχή του Ευβοϊκού αποσπάσματος που έστειλε ο Κριεζώτης επετέθηκαν αιφνιδιαστικά κατά του λιμανιού του Τρίκκερι, κατέλαβαν τις αποθήκες εφοδιασμού. Ακολουθεί η σφαγή και η αιχμαλώτιση της Αλβανικής φρουράς και η πορεία προς την πόλη. Ο Ταχήρ Κονίτσας όμως επικεφαλής ισχυράς δύναμης αποκρούει όλες τις μακεδονικές επιθέσεις.Συνάμα ζητά ενισχύσεις από τη Λάρισα. Στάλθηκαν 1500 Αλβανοί πολεμιστές υπό τον Νούρκα Σερβάνην. Δεν επρόκειτο όμως να φθάσουν ποτέ. Ο Καρατάσιος παρατάσσει μικρή δύναμη πολεμιστών να φυλάγει και κρατεί σε απόσταση τον οχυρωμένο Ταχήρ Κονίτσα, που επικεφαλής 2000 ανδρών προήλασε για συνάντηση του Νούρκα Σερβάνη.
Η σύγκρουση γίνεται σφοδρή στα παλαιά οχυρώματα της Παναγίας. Η μάχη πεισματώδης. Τελικά οι Αλβανοί δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στην επίθεση και άρχισαν να υποχωρούν. Κυκλώνονται όμως με ευφυές στρατήγημα του Καρατάσιου. Στο πεδίο της μάχης πίπτει νεκρός ο αρχηγός των Νούρκα Σερβάνης. Κατασφάγηκαν σχεδόν όλοι οι εχθροί. Οι δυνάμεις του Καρατάσιου αδυνατούν να καταλάβουν την πόλη του Τρίκκερι. Επέστρεψαν όμως ύστερα από την καταδρομική–αποβατική ενέργεια του Τρίκκερι ασφαλείς στα στρατόπεδα της Σκιάθου και Σκοπέλου. Στη συνέχεια με παρέμβαση του εκπροσώπου της κυβέρνησης Κωλέτη οι Καρατάσιος, Γάτσος και λοιποί Ολύμπιοι ενεργούν νέο αποκλεισμό του Ευρίπου, για να είναι αδύνατος ο εφοδιασμός των Κιουταχή και Ομέρ Πασά της Καρύστου από το Βόλο. Ενώ ο αποκλεισμός του Ευρίπου συνεχίζεται, 250 Μακεδόνες με επικεφαλής τον Αγγελή Γάτσο αναχώρησαν για Πελοπόννησο, όπου παρέμειναν ως το τέλος του Αγώνα του ’21, άλλοι 200 με το Μήτρο Λιακόπουλο και τον Ψαροδήμο εστάλησαν ως βοήθεια στον Κριεζώτη που διεξήγαγε επιχειρήσεις κατά της Χαλκίδας. Ο Καρατάσιος μεταστάθμευσε στη Ναύπακτο επικεφαλής σημαντικού τμήματος Μακεδόνων, στην περιοχή του Ευρίπου παρέμεινε ο Τζιάμης Καρατάσιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: