"Και μείζον΄όστις αντί της αυτού πάτρας Φίλον νομίζει,τούτον ουδαμού λέγω." ΣΟΦΟΚΛΗΣ

Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ’21

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ’21



Στη Σιμλίνα της Τρίπολης συγκεντρώθηκαν οι κάτωθι: Δ. Υψηλάντης, Οδυσσέας Ανδρούτσος, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Πάνος Κολοκοτρώνης, Δημήτριος Πλαπούτας, Νέγρης, Σισίνης, Φωτήλας κ. α. Αποφάσισαν την αντίσταση κατά του εκτελεστικού, του κυρίαρχου δηλαδή οργάνου εξουσίας, και «ενώπιον της εικόνας του Χριστού» όλοι μαζί ορκίστηκαν, ότι θα αγωνιστούν ενωμένοι.
Ξαφνικά όμως, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, καταπατά τον όρκο και προσχωρεί στο κόμμα των κοτσαμπάσηδων με τα κάτωθι ανταλλάγματα:
1) Τον Διορισμό του στη θέση του Αντιπροέδρου του Εκτελεστικού.
2) Τον Διορισμό του γιού του Πάνου ως Φρουράρχου του Ναυπλίου.
3) Στη συμφωνία αποφασίστηκε να αρραβωνιάσει το γιό του, Κολίνο , με την κόρη του Κανέλλου Δεληγιάννη.
Η εκ μέρους του Θ. Κολοκοτρώνη αθέτηση του όρκου, αλλά και η προσχώρησή του στο κόμμα των Κοτσαμπάσηδων εξόργισε τους συναγωνιστές του, αλλά ιδιαίτερα εξόργισε πολύ τον Δημήτριο Πλαπούτα. Στο Άργος παρεπιδημεί η ελληνική κυβέρνηση. Αυτό έχει ως έδρα το εκτελεστικό και το βουλευτικό. Πρόεδρος του Βουλευτικού είναι ο Μαυροκορδάτος. Του Εκτελεστικού ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης.
Η υλοποίηση της συμφωνίας κοτσαμπάσηδων και Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ανεβάζει τον τελευταίο στο θώκο του Αντιπροέδρου του εκτελεστικού. Ο Θ. Κολοκοτρώνης, κάποια στιγμή, εξοργίζεται και απειλεί τον Μαυροκορδάτο λέγοντας: « μην καθίσεις πρόεδρος, ότι έρχομαι και σε διώχνω με τα λεμόνια, με τη βελάδα όπου ήρθες». Μετά την απειλή του Κολοκοτρώνη ο Μαυροκορδάτος έφυγε για την Ύδρα.
Στη συνέχεια ακολουθούν έκρυθμες καταστάσεις. Με την πειθώ, ο Γέρος του Μοριά, επιτυγχάνει την μετεγκατάσταση του Εκτελεστικού στο Ναύπλιο. Εκεί είναι Φρούραρχος της πόλεως, ο γιός του, Πάνος Κολοκοτρώνης. Στη μετακίνηση όμως του Βουλευτικού από το Άργος στο Ναύπλιο συναντά δυσκολίες. Χρησιμοποιεί μεγαλύτερα μέσα. Παραιτείται πρώτα από Αντιπρόεδρος του Εκτελεστικού .
Στη συνέχεια στις 28 Νοεμβρίου, στρατιωτικό σώμα 200 ανδρών, υπό τον Νικηταρά , τον Χατζηχρήστο και τον Πάνο Κολοκοτρώνη, αναλαμβάνει διπλωματική αποστολή και κατευθύνεται προς το Άργος όπου αρχίζει τις διαπραγματεύσεις με τα 40 Μέλη του Βουλευτικού. Οι ένστολοι αρχηγοί αρπάζουν σφραγίδες και πρακτικά και απέρχονται προς το Ναύπλιο. Όμως 23 από τους 40 Βουλευτές κατέφυγαν στο Κρανίδι.Έτσι οι δύο κυβερνήσεις Κρανιδίου και Ναυπλίου προκηρύσσουν παράλληλες εκλογές για να συμπληρώσουν το μαγικό νούμερο , των 40 βουλευτών. Ήδη το Βουλευτικό καθαίρεσε τον πρόεδρο του Εκτελεστικού, Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Η κυβέρνηση του Ναυπλίου, στις 17 Ιανουαρίου μετεγκαθίσταται στην Τρίπολη. Ο Ανδρέας Μιαούλης,στις 2 Μαρτίου του ίδιου χρόνου, πολιορκεί το Ναύπλιο, για λογαριασμό της κυβέρνησης. Ενώ ο Νοταράς με τον Λόντο και Ζαΐμη, στις 31 Μαρτίου, παρουσιάζονται μπροστά στα τείχη της Τρίπολης. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης εγκαταλείπει την Τρίπολη, αφού συμφωνήθηκε αυτή να μείνει ελεύθερη πόλη. Οι Κοτσαμπάσηδες καταπατούν τη συμφωνία. Τότε ο Κολοκοτρώνης δίνει την εντολή στον Πάνο, να καταλάβει το Άργος και να λύσει την πολιορκία του Ναυπλίου. Ενώ ο ίδιος άρχισε να πολιορκεί την Τρίπολη. Στη συνέχεια ο Παπαφλέσσας και ο Νικηταράς προσχωρούν στους κυβερνητικούς και εγκαταλείπουν τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Στις 7 ιουνίου, εκ μέρους τών κοτσαμπάσηδων, ο Λόντος και ο Ζαΐμης αποδέχονται την παράδοση του Ναυπλίου. Εδώ τελειώνει ο πρώτος εμφύλιος πόλεμος του '21.

Δεν υπάρχουν σχόλια: